Schilderij af en verf besteld

Ik beschouw het weer als ´gescheten´. Tevreden ben ik nooit, maar op een goed moment moet je het loslaten. Meestal zijn de eerste spontane lijnen en kleuren die je zet het beste en ga je het later weer verpesten, omdat je al te krampachtig bezig gaat. Als je alles te ´perfect´ wil hebben bereik je juist het omgekeerde. Dat heb ik weer eens geleerd. En wat er eerst was aan uitdrukking komt dan niet meer terug. Verder ben ik best zuinig met de verf. Ik durf bijna niet te verven. Wat dat betreft heb ik ook weer wat geleerd. Mens durf te verven! Het canvas is geduldig en protesteert niet. En verder is er toch niemand die er wat om geeft. Het is voor mijn eigen plezier, net als het schrijven in dit weblog, wat ik nu overigens steeds minder doe.

Mijn volgende project wordt mijn andere kleinzoon. Hij stuurde me een mooie foto van zichzelf.

Ik wil eraan gaan werken in Nederland, waar we vanaf 26 april weer voor vier maanden hopen te verblijven. Ik heb een mooie schilderset besteld. Daarmee moet het misschien lukken. Tot nu toe verfde ik met maar vier basiskleuren en een tube wit. Deze set heeft veel meer kleuren. Ik ga daar gewoon van watertanden. De set is goed geprijsd, zoals ik zag door te vergelijken op internet. Het prijsverschil tussen de verschillende aanbieders liep maar liefst op tot 78 euro verschil! Ik heb snel besteld, bang als ik ben dat hij straks weg is (net als doorgaans de scherp geprijste 16 gyg RAM geheugen laptops bij deze Bolle aanbieder). Mijn zoon heeft beloofd het pakket voor me in ontvangst te nemen.

3 reacties op “Schilderij af en verf besteld

 1. Dank jullie wel voor jullie reacties, Annie en Theo.
  Genieten doe ik zeker van deze bonus-jaren, Annie. Ik zei vandaag nog tegen mijn levensmaatje hoe gelukkig ik eigenlijk ben met dit relaxte leven. En af en toe slappe stukjes schrijven en schilderen zijn voor mij een fijne uitlaatklep.
  En Theo, bedankt voor je goede raad. Ik ben wat schilderen betreft inderdaad heel eigenwijs. Ben niet echt iemand die zin heeft om de theorie van het kleuren mengen bijvoorbeeld te bestuderen of perspectief. Ik moet gewoon alles met mijn blote oog kunnen zien en ervaren en vertrouw daarbij veel op mijn intuïtie en of ikzelf het vind ´kloppen´. Ik vind het zeker wel leuk om te leren van schilders. Maar niet iedereen valt dan bij mij in de smaak en ik zou niet willen dat iemand mij dwong om een bepaalde richting op te gaan. Het ligt allemaal zo gevoelig. Daarom vind ik het juist wel leuk om te leren van YouTube, omdat je daar een veelheid van stijlen tegenkomt. De één staat me dan aan en de ander helemaal niet. Af en toe kom ik toevallig tips tegen die ik heel handig vind en toevallig net zocht. Maar ik wil juist vooral al doende leren. Lekker bezig toch.
  En wat betreft mijn stukjes……..wacht…..daar ga ik een stukje over schrijven.

 2. “Mens durf te verven! Het canvas is geduldig en protesteert niet. En verder is er toch niemand die er wat om geeft.”
  Het eerste is juist! Het portret van je kleinzoon is een heel aardige kopie van de foto en het heeft je behoorlijk wat informatie opgeleverd over hoe je met je materialen kunt omgaan, je hebt er dus van geleerd, maar je snapt heel goed dat dit niet de manier is waardoor je gelukkig wordt van schilderen. Je analyse is correct, je conclusie ook; “mens durf te verven”. Zoek en vind je eigen bevredigende manier van schilderen. Experimenteer en ontdek, maar negeer niet de goedbedoelde aanwijzingen van anderen. Neem lessen (en dan bij voorkeur niet via de “meesters” van YouTube!) als je niet als een kip zonder kop op het doek wilt blijven schijten. Eigenwijs zijn is zeker jouw ding.
  Inderdaad, niemand geeft er wat om! Tenzij je schildert als Judith Leyster of Thérèse Schwartze zal niemand over vijftig jaar meer weten hoe Shabnam haar best deed. Het is net als met de stukjes die je schrijft; je doet het voornamelijk voor jezelf.
  Het boeit mij persoonlijk weinig als je met je echtgenoot weer eens een wandeling hebt gemaakt en onderweg schelpjes hebt gevonden. Pas als Shabnam haar mening geeft over haar beleving van de Islam, of terugkijkt op traumatische ervaringen, dan lees ik het betreffende artikel wel drie of meer keren en inspireert het tot nadenken en/of voel ik daar iets bij.
  De vergelijking met het schilderwerk dringt zich op maar is nog niet passend. Je schrijft al veel langer dan je schildert. Je teken- en schilderkunst heeft heel veel oefening, lessen en tijd nodig om te rijpen, zeg maar. Losser en spontaner te worden, rekening houdend met bestaande regels van goede verhoudingen, anatomie, natuur, kleurenleer, perspectief, enz.
  Een andere benadering is de abstractie en het experimentele. Dan volg je gewoon je intuitie en heb je volkomen lak aan wat een ander er van meekrijgt. Wat mijzelf betreft, is de spanning en de vreugde van het maken belangrijk. De schouderklopjes of kritiek geef ik mijzelf wel als ik die al nodig heb. Wat anderen van het resultaat vinden is deels belangrijk (leerproces) en voor een deel niet meer dan vermakelijk. Okay, soms heeft het ook nog een zekere gevoelswaarde.
  Twee dingen kan ik je meegeven: het ontbreekt je in geen geval aan talent en, voor zover ik het kan overzien, doe je de meeste dingen in je leven met overtuiging.
  Ga lekker zo door! ✊🏻👍🏻

 3. 👍 Mooi kado dat je voor jezelf hebt besteld, goed gedaan!
  👍 Mooi schilderij, heel goed gedaan!
  👎 Interesseert mij echt wel de stukjes die schrijft, dus klopt niet dat het niemand interesseert maar ja misschien is een te weinig?
  Kietel jezelf, een ander doet het niet.
  Probeer te genieten van deze bonus jaren 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.