Sjans

Sinds ik schilder kijk ik anders naar de dingen om me heen. Ik let meer op vormen en kleuren. Zo vind ik het bijvoorbeeld leuk als ik in een ruit of in een spiegel de reflectie zie van dingen. Laatst zat ik even op ons balkonnetje en toen zag ik, terwijl ik met mijn dochter video-belde ook mezelf op mijn telefoonschermpje. Ik vond het leuk achter mij de weerspiegeling te zien van lucht en wolken in onze glazen schuifdeur. Na het gesprek besloot ik een selfie van mezelf te maken met deze weerspiegeling van de wolkenlucht op de achtergrond.

Eigenlijk vond ik de selfie direct wel geslaagd. Ik vond dat ik er eerlijk op stond, zoals ik was, met al mijn rimpels. En toch best een aardige kop, dacht ik bij mezelf. Ik besloot hem te gaan gebruiken als profielfoto voor mijn whatsapp en ook als profielfoto in mijn facebookaccount.

Dat had vergaande gevolgen! Ik kreeg ineens een vijftal vriendschapsverzoeken. Normaal krijg ik die niet zo vaak. Meestal bevestig ik vriendschapsverzoeken. Ik vind het onaardig om mensen af te wijzen. Maar minder leuk vind ik het als mensen me dan via messenger gaan benaderen. Ik kreeg steeds meer vriendschapsverzoeken! Ik was gisteren even weggeweest en bij terugkomst zag ik dat ik 28 nieuwe vriendschapsverzoeken had gekregen. En intussen had ook ene Mourad uit Algerije geprobeerd mij te bellen via messenger. Hij had me ook ‘gepord’. Een andere nieuwe vriend vroeg zich af waar ik was en zei dat hij me wilde zien. ‘Wat is dat allemaal?’ vroeg Ahmad misnoegd. ‘Wat moeten die mannen allemaal van je? Ze denken zeker dat je nu vrij bent en dat je beschikbaar bent op de markt, nu wij niet meer samen op jouw profielfoto staan.’

Ik snapte er niets van. Waar kwam al deze belangstelling ineens vandaan. Ik weigerde alle 28 nieuwe vriendschapsverzoeken en haalde de messenger-app uit mijn telefoon. ‘Dan zal het rustiger zijn.’ Een paar uur later had ik er nog 12 vriendschapsverzoeken bij. ‘Ik ga alleen nog maar vriendschapsverzoeken aannemen van vrouwen,’ stelde ik Ahmad gerust. Er zat één vrouw tussen.

jongens, let op de trouwring. En nee, ik ben geen wanhopig vrouwtje op leeftijd dat een gigolo zoekt!

jongens, let op de trouwring. En nee, ik ben geen wanhopig vrouwtje op leeftijd dat een gigolo zoekt!

De volgende ochtend bij het ontwaken had ik nog 5 vriendschapsverzoeken. ‘Ik ga mijn foto veranderen,’ zei ik. En dat was ook het eerste wat ik deed vandaag. Ik heb een foto van drie jaar geleden van mij met Ahmad als profielfoto geplaatst nu (zie foto links).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.